Zákaznícka podpora:speemsk@gmail.com

Kedy kupovať výbavičku pre bábätko a na čo nezabudnúť.

Kedy je najlepší čas na nákup výbavičky pre bábätko? Toto je jedna z najčastejších otázok, s ktorými sa mnohí rodičia stretávajú. S takým veľkým množstvom dostupných položiek na trhu môže byť náročné rozhodnúť sa, ktoré veci sú nevyhnutné a kedy ich zakúpiť. V tomto blogovom článku sa pozrieme na 9 tipov, čo by nemalo vo výbavičke chýbať. Mnoho rodičov má chuť nakupovať hneď po zistení, že čakajú bábätko, pretože ich to teší a pripravujú sa tak na očakávaný radostný moment pôrodu. Každý z nás rodičov to takto takmer určite mal, a ja tiež.

Moje odporúčanie je vyčkať s nákupom do času, keď už viete pohlavie bábätka. Ušetríte si tak mnoho rozhodovania o farbách a štýloch vecí vo výbavičke. Ak si nechávate pohlavie bábätka ako prekvapenie, stále tu je množstvo unisex prevedení vo všetkom, čo potrebujete.

Ďalšou dôležitou vecou, prečo je dobré neunáhliť sa s nákupom, je fakt, že vaše okolie, kamaráti a rodina vám môžu darovať mnoho vecí po svojich deťoch. Často ide o veľké množstvo detského oblečenia, ktoré odporúčam dobre vytriediť a využiť takéto ponuky. Ušetríte tak nemálo financií a zároveň pomôžete aj našej planéte. V prvých mesiacoch rastú deti veľmi rýchlo, a preto nedokážu nosiť svoje oblečenie dlho. Odporúčam vyberať oblečenie vo veľkosti 50 až 62. Týchto veľkostí zároveň nenakupujte veľa, pretože po chvíli budú bábätku malé. Pri výbere z darovaného oblečenia vezmite do úvahy aj to, či sa bábätko narodí v lete alebo v zime. U detí neplatí to, čo u nás dospelých, že si povedia: "Vynosím to ďalšiu zimu."

nohavice-pre-babatka-kamasle-pre-babatka

Poďme na zoznam 9 vecí - oblastí, na ktoré netreba zabudnúť.

  1. Postieľka: Jednou z prvých vecí, na ktoré by ste sa mali zamerať, je postieľka. V lete je ideálne mať postieľku s dostatočnou ventiláciou a možnosťou ľahkého premiestnenia na terasu alebo do záhrady. Do postieľky odporúčam vložiť aj monitor dychu. Trochu väčšie bábätká sa v postieľkach dosť prehadzujú a otáčajú. Aby si neudreli hlavičku, pomôže mantinel do postieľky alebo pre menšie bábätko hniezdo. K postieľke pre bábätko taktiež patria aj zavinovačka, perinka alebo spací vak.

  2. Oblečenie: Odevy sú neoddeliteľnou súčasťou výbavičky pre každé bábätko. Bez ohľadu na ročné obdobie, budete potrebovať dostatok oblečenia, pretože bábätko sa rýchlo prepotí, obleje, pociká, pogrcká a udeje sa mnoho podobných udalostí, po ktorých je vhodné dieťatko prezliecť. Najčastejším oblečením bývajú detské body a pohodlné tepláčiky alebo nohavice pre bábätká. Vo všetkom existujú takzvané rastúce verzie. Tie vám vydržia dlhšie obdobie pretože sa ich veľkosť dokáže prispôsobovať. Viac o rastúcom oblečení sa dočítate v našom článku: Aké je to rastúce oblečenie? Na obdobia jar, leto, jeseň odporúčam mať doma pre prechádzky a kočíkovanie po vonku čelenky pre bábätká, aby chránili malé ušká od prievanu. Praktickým kúskom do výbavičky je aj overal na spanie. Novorodenci prespia veľkú časť dňa, a preto to môže byť pre nich pohodlný kúsok na celodenné nosenie. Naše Speem overaly majú dokonca praktický obojstranný zips, ktorý uľahčuje prebaľovanie počas dňa a hlavne v noci.

    Overal na spanie
  3. Plienky: Plienky sú samozrejme nevyhnutnosťou pre každé bábätko. Na začiatok si zabezpečte aspoň 2 balenia vo veľkosti 1. Plienky bývajú tiež častým darom. Ak to dokážete ovplyvniť, smerujte rodičov, priateľov a tých, o ktorých viete, že vám prinesú plienkovú tortu alebo niečo podobné, nech kupujú radšej plienky č.2. Aby vám neostali zbytočne nevyužité tie najmenšie. Aj plienky majú svoje ekologickejšie varianty. Ak si ich môžete dovoliť, určite odporúčam - napríklad tie ľahšie rozložiteľné alebo látkové plienky.

  4. Autosedačka: Bezpečnosť vášho bábätka je nevyhnutná, najmä pri cestovaní autom. Tzv. vajíčko býva súčasťou kočíkov, ale existujú aj autosedačky pre bábätká. Ak budete siahnuť po tejto variante, určite hľadajte sedačku s uchytením ISOFIX. Pre bábätká je nevyhnutné mať sedačku umiestnenú v protismere jazdy. Na tento fakt nezabúdajte.

  5. Kočík - šatka - nosič: Kočík, šatka alebo nosič sú ďalšími neoddeliteľnými súčasťami výbavičky pre bábätko. Pri výbere nosiča a šatky pre bábätko si určite nechajte poradiť ohľadom správneho viazania. Zo začiatku to pre mamičky býva malá veda, ale potom sa to stane praktickým pomocníkom. Ak preferujete kočík ako dopravný prostriedok pre bábätko, zvážte jeho všestrannosť a prispôsobiteľnosť rôznym ročným obdobiam. Niektoré kočíky majú napríklad odnímateľné a otočné kolesá pre lepšiu manipuláciu v lete. Zároveň odporúčam rozhliadať sa po dvoj až troj kombinácii kočíkov. Tieto kočíky zahŕňajú vajíčko na cestovanie v aute, hlbokú vaničku pre obdobie, kým bábätko ešte nesedí a športovú časť, keď už dieťatko sedí samo.

  6. Vanička: Pre ľahšie kúpanie bábätka je veľmi vhodná detská vanička. Na trhu nájdete rôzne veľkosti, vrátane menších a väčších variantov, a dokonca aj také, ktoré majú prenosný stolček. Pre lepšiu kontrolu teploty vody môžete zakúpiť teplomer.

  7. Hračky: Hračky sú dôležité pre rozvoj vášho bábätka. Pri výbere hračiek je dobré zvoliť rôzne typy, ktoré podporujú jeho motorické schopnosti, senzorický vývoj a kreativitu. Nezabudnite sa opýtať rodiny a priateľov, či nemajú hračky, ktoré už nepoužívajú, a ktoré by vám mohli poskytnúť.

  8. Matrac a posteľná bielizeň: Kvalitný matrac a posteľná bielizeň sú dôležité pre pohodlný spánok vášho bábätka. Pri výbere materiálov sa zamerajte na mäkké, hypoalergénne a vhodné pre všetky ročné obdobia.

  9. Základné hygienické potreby: Okrem plienok a vlhčených obrúskov si zabezpečte aj tzv. spiritus na čistenie pupčeka, kefku na vlasy, jemný detský krém a šampón. Avšak najideálnejšie je umývať bábätko po stolici čistou vodou a detským mydlom, jemne osušiť a natrieť riťku krémom určeným na tento účel. Vlhčené obrúsky, z vlastnej skúsenosti, sú dobrým pomocníkom hlavne, ak ste v teréne. V prípade mliečnej chrasty - lupiniek vo vlasovej časti, ktoré sa môžu objaviť aj v obočí, použite šampón určený na tento problém, ktorý môžete kúpiť v drogérii. Nezabudnite to však konzultovať s pediatrom.

 

Rady vychádzajú zo skúseností mamy troch detí, zakladateľky značky Speem.

Tipy na podobné užitočné články:

Blog: 
Rady pre prvorodičku

Blog: Čo zbaliť do pôrodnice?